Hírek

Két magyar film versenyez Cannes-ban

Két magyar film versenyez Cannes-ban

2021.06.03

Két magyar film is szerepel a ma nyilvánosságra hozott Cannes-i versenyprogramban! Enyedi Ildikó A feleségem története és Mundruczó Kornél Evolúció című, nemzetközi koprodukcióban készült alkotásaiért szurkolhatunk július 6-17. között. A filmek magyarországi bemutatója ősszel lesz. A feleségem története utómunkájának jelentős része a Filmlaborban készült.

Ezüst Medvét kapott a Természetes fény

Ezüst Medvét kapott a Természetes fény

2021.03.05

Ezüst Medvét kapott az idei Berlinálén a Természetes fény, ráadásul Nagy Dénes az első magyar elsőfilmes rendező, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében! Gratulálunk! https://www.youtube.com/watch?v=osrYJnB1wGo&t=2s&ab_channel=NemzetiFilmint%C3%A9zet

Két magyar operatőr az Indiewire felmérésében

Két magyar operatőr az Indiewire felmérésében

2021.03.03

Két fiatal magyar operatőrt, Erdély Mátyást és Rév Marcellt is megkérdezett az Indiewire nevű filmes oldal az év 32 legelismertebb filmjének operatőrei között arról, hogy filmjeik képi világának megalkotását milyen kamera és objektívek használata segítette. Erdély Mátyás a The Nest című nagyjátékfilmet (rendező: Sean Durkin) forgatta színes 35 mm-es filmre, Rév Marcell pedig szintén a 35 mm-es, de fekete-fehér filmet választotta a Netflixen elsöprő sikert aratott Malcolm & Marie című filmhez (rend.: Sam Levinson). Az operatőrök kérése alapján a 35 mm-es kópiakészítéssel mindkét produkció a Filmlabort bízta meg.

A Matches is az Oscarért indul

A Matches is az Oscarért indul

2021.02.08

Holnap derül ki, hogy M. Tóth Géza Matches című animációs rövidfilmje Matches - animated short film by Géza M. Tóth bekerül-e az Oscar-díjért versenyző 10 legjobb alkotás közé, a short listre. A Filmlaborban fényelt, stop motion-technikával készült gyufaanimációban egy kisfiú mesél álmairól, félelmeiről és vágyairól, miközben színes gyufaszálakkal játszik, amik megelevenednek, és különféle tárgyakká, élőlényekké alakulnak.

A Felkészülés az Independent Spirit Awards-on

A Felkészülés az Independent Spirit Awards-on

2021.01.28

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmet Independent Spirit Awardra jelölték a legjobb nemzetközi film kategóriájában. Az 1984-ben alapított díjra eddig mindössze három magyar filmet jelöltek: 1988-ban Szabó István filmjét, a Hanussen-t, 2016-ban a Saul fiát - mely meg is nyerte a díjat. A független filmesek díjazására megalakult díjátadót hagyományosan az Oscar előtt egy nappal tartják Kaliforniában. Február 9-én derül ki, hogy a számos nemzetközi díjjal elismert filmet beválogatják-e az Oscar szűkített listájára.

Goán lesz a Hasadék világpremierje

Goán lesz a Hasadék világpremierje

2021.01.15

Krasznahorkai Balázs Hasadék című első nagyjátékfilmjét a napokban mutatják be az A-kategóriás goai Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon (IFFI). A gyönyörű természeti képekben bővelkedő, az erdélyi Máramarosi-havasokban játszódó dráma főszereplője a szülőföldjére visszatérő orvos (Molnár Levente), aki apja temetésére érkezik, de élete visszafordíthatatlan fordulatot vesz, amikor találkozik 17 éve nem látott kamasz fiával (Babai Dénes).