Hír

Magyar Filmdíj 2020

Magyar Filmdíj 2020

2020.03.09

A Magyar Filmdíj 2020 legjobbjai az Oscar-nevezett Akik maradtak és a Foglyok című film lett. A Filmlaborban készült játékfilmek közül a Drakulics elvtárs, a Valan, az angyalok völgye, a FOMO - Megosztod és uralkodsz és az Apró mesék kapott díjakat.

A Magyar Filmakadémia ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Filmdíjat, melynek keretében a Magyar Mozgókép Szemlén vetített nagy- és kisjátékfilmek, animációs filmek, tévésorozatok és dokumentumfilmek közül választották ki az akadémia tagjai a legjobb filmeket és alkotókat.
Az Akik maradtak a legjobb játékfilm díját kapta, összesen 4 díjat zsebelt be (legjobb rendező, férfi főszereplő és forgatókönyvíró). A legjobb tévéfilm a Foglyok lett, és még kilenc másik kategóriában is a legjobb lett.
A Filmlaborban készült játékfilmek közül a Drakulics elvtárs 3 díjat vitt el: Walters Lili lett a legjobb női főszereplő, Tőzsér Attila kapta a legjobb hang díját, Füzes Eszter pedig a legjobb jelmezét.  Az Apró mesék zenéjéért díjazták Pacsay Attila és Parádi Gergely zeneszerzőket. Duszka Péter Gábor lett a legjobb vágó a FOMO - Megosztod és uralkodszban végzett munkájáért. Garas Dániel pedig a Legjobb fényképezés díját kapta a Valan - Az angyalok völgyében végzett operatőri tevékenységéért.
Emellett még a legjobb filmek közé kerültek a következő filmek: Alvilág (A legjobb televíziós sorozat); A létezés eufóriája (A legjobb dokumentumfilm); Casting (A legjobb kisjátékfilm); Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában (A legjobb ismeretterjesztő film); Az utolsó vacsora (A legjobb animációs film)
A Mozgókép Szemle díszvendége volt idén Klaus Maria Brandauer, a Zárójelentés főszereplője, Eperjes Károly pedig életműdíjat is kapott.